Senaste nytt

Elisabet Petrini är både syn- och hörselskadad

2023-09-22
Elisabet Petrini

-De kallar mig för krutgumma, säger Elisabet Petrini, 86 år, som trots flera funktionsnedsättningar och olyckor lyckats träna sig i form. 

Köp hjärtan om Ulla Billquist spelas i hela Norrbotten

2023-09-21
Tomas Isacsson och Karin Paulin

Karin Paulin har huvudrollen när Ulla Billquist liv gestaltas på Norrbottensteatern. Kapellmästare och musiker Tomas Isacsson är hennes medspelare i en pjäs skriven och regisserad av Vanna Rosenberg. Följ med till repetitionerna av "Köp hjärtan".

Foto från repetitionerna: Josefin Wiklund

Mjukdeckare

2023-09-21
Agneta Krohn Strömshed

Nyss åkte hon gondal i Venedig! Men nu är Agneta Krohn Strömshed tillbaka med talbokstips. En ny forfattare presenteras.

Matpyramiden med Malin Sand

2023-09-21
Kostpyramiden

Matpyramiden är strategen och dietisten Malin Sands favoritverktyg när det gäller att förklara proportionerna på vad vi behöver äta för ett hälsosamt liv. Basen är fylld av rotfrukter, grönsaker, fullkornsspannmål, frukt och nötter. I toppen finns rött kött och sötsaker. -Tyvärr vänder många på pyramiden och äter mycket av det onyttiga, säger Malin Sand, Region Norrbotten.

Foto: Hjärt- och lungfonden

"Jag rasade ihop, men har stigit upp"

2023-09-06
Majvor Johansson

En reumatisk sjukdom påverkade Majvor Johanssons syn dramatiskt. Nu är hon ordförande i SRF Kiruna.

Gunnar är 77 år och fortfarande raggare

2023-09-06
Gunnar Eriksson

Fikarummet på Fyrkantens bildemontering i Luleå är en träffpunkt för bilintresserad. Gunnar Eriksson är en av stamkunderna som i över ett halvt sekel ägt och kört så kallade "raggarbilar".

Norrbottens Museums samlingar: 1912-års folkdräkt

2023-09-06
Anja Wrede

Anja Wrede är föremålsantikvarie på Norrbottens Museum i Luleå. I juni visade hon upp olika norrbottniska folkdräkter på Hägnan under spelmansstämman.

SVT utvecklar tillgängligheten

2023-09-06
TV-skärm

Flera nyheter är på gång hos Sveriges Television. Syntolkningskompetensen ska höjas och egna syntolkar ska åter anställas. Genom att skapa ett eget konto kan tittaren behålla inställningar om texning och syntolkning. Även om man byter mellan mobil, dator eller teve så kan man fortsätta att titta där man var.

Foto: Henrik Jansson

 

Vinn två trisslotter i läsarundersökning

2023-09-06

Skicka ditt namn och din adress till taltidningen@norrbotten.se så har du chansen att vinna två trisslotter.

Karin Thorell har närkontakt med fåglar och djur

2023-08-23
Karin Thorell

Ett stort tålamod och en stark vilja att komma nära levande djur i naturen är drivkraften för Karin Thorell. Hemma på villatomten vid Vännäsberget matar hon allt från fåglar till ekorrar och hermeliner. Många är modiga och sitter på Karins hand. En barndomsdröm för överkalixkvinnan som fotar djuren och lägger ut i socialamedier.

Sidor